Автор: Полина Паунова, svobodnaevropa.bgПромяната на програмната схема на БНТ, свалянето от

...
Автор: Полина Паунова, svobodnaevropa.bgПромяната на програмната схема на БНТ, свалянето от
Коментари Харесай

Уволнени или скрити? Какво се случи със знакови журналисти в последните години

Автор: Полина Паунова, svobodnaevropa.bg

Промяната на програмната скица на Българска национална телевизия, свалянето от ефир на знаковата водеща за националната телевизия Искра Ангелова и анонсът за предостоящото уволняване на Камен Алипиев – Кедъра, надалеч не са единствените случаи на " скриване " от екран на публицисти с темперамент.

В последните години от българския ефир изчезнаха знакови лица – някои от тях уволнени, а други просто скрити зад кадър.

Отстраняването на публицисти обаче не засегна единствено малките екрани, въпреки там да е най-видимо. През 2016 година ненадейно " освободена " от БНР се оказа една от символните водещи на " Хоризонт "   Лили Маринкова. Уволнението й провокира възмущението на доста нейни сътрудници, които тогава разпространиха протестна декларация, определяйки решението на генералния шеф на БНР Александър Велев като " неуместно деяние ". Последва и реакция от интернационалната организация " Репортери без граници ", която дефинира случая като демонстрация на недодялан политически произвол. Две години по-късно с решение на Върховния касационен съд уволнението на Маринкова бе анулирано. На идващия ден някогашният началник на БНР възвърне журналистката на работа и незабавно я пенсионира.

Подобни случаи в публичната телевизия обаче са доста повече. Главният продуцент на БНТ  Роберт Ковачев , който отговаряше за публицистичните излъчвания, бе скъсен от там без каквито и да е пояснения. Впоследствие журналистката  Мария Чернева  напусна малкия екран, откакто ресорът й, опазване на здравето, бе лишен от новоназначената шефка на дирекция " Информация "   Уляна Пръмова . По-късно Чернева се върна в малкия екран. А пък Пръмова, която бе предопределение на някогашния към този момент шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, бе уволнена от неговия правоприемник Емил Кошлуков.

Свалени от програмата на националната телевизия бяха и предаванията " Светът е 7 " и " Плюс това ", а водещите им, въпреки и в структурата на Българска национална телевизия, към този момент не са в ефир. Става дума за  Евгения Атанасова Йоана Левиева  и  Милена Цветанска.

Уволнена, а в следствие върната на работа, бе и една от продуцентките на " Денят стартира с просвета " –  Весела Петрова . Именно от културното предаване на Българска национална телевизия стартира и един от обществените кавги, довели до митинги на жители. Това се случи откакто в тогавашният програмен шеф на БНТ1 и актуалният общоприет шеф, Емил Кошлуков, изиска културните тематики да бъдат сменени с начин на живот. Уволнена от Българска национална телевизия бе и  Валя Ахчиева .

Сходна е и обстановката в Нова телевизия, откъдето " освободени " бяха знакови за медията публицисти.

През лятото на 2017 година частната телевизия се раздели с шефа на новините  Дарина Сарелска . В прессъобщението за " раздялата " сред Сарелска и Нова телевизия бе посочено, че точно тя е " съдействала за издигането на медията като информативен водач ", само че не бе упомената повода за освобождението й.

Месец по-късно от екран бе свалена и дългогодишната водеща на утринния блок  Анна Цолова . Телевизията анонсира, че журналистката ще прави " начин на живот предаване ", което по този начин и не започва. През октомври 2018 година в изявление Цолова заяви, че е напуснала медията откакто е схванала, че ново предаване няма да има. Без да разяснява детайлности за отстраняването й от утринния блок, тя изясни, че времето на слизането й от екран не е определено от нея.

Това лято от Нова телевизия бяха " освободени " още две от символните лица на медията –  Миролюба Бенатова  и  Генка Шикерова . Ръководството на Нова телевизия им предложи да работят на цивилен контракти. Първоначално и двете не разясниха случилото се, а разгласиха еднотипни известия в обществените мрежи за преустановяване на отнощенията си с Нова. Дискусия провокира методът на съобщаването от страна на журналистките - те честитиха рождения ден на премиера Борисов. По-късно Шикерова разгласява свое следствие, което Нова телевизия не е излъчвала в продължение на съвсем една година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: